Wśród nawozów mineralnych częstym wyborem rolników jest nawóz dolomitowy – pozyskiwany z przemiału skał wapniowo-magnezowych, odkwasza glebę i uzupełnia braki magnezu, ale czy w sposób adekwatny do oczekiwań rolnika?
Nawozy dolomitowe używane są zarówno w rolnictwie ekologicznym (rolnictwo ekologiczne), jak i konwencjonalnym. Na efekty, takie jak wzbogacenie gleby o wapń i magnez oraz odkwaszenie ziemi trzeba jednak czekać nawet kilka lat. Nawóz dolomitowy jest wapnem pochodzenia naturalnego, pozyskiwanym z mielenia skał wapniowo – magnezowych (dolomitu). Jest popularnym nawozem przeznaczonym do stosowania w uprawach warzyw, roślin sadowniczych i ozdobnych, szczególnie na glebach bardzo kwaśnych, kwaśnych i lekko kwaśnych o niskiej zasobności w magnez i wapń. Brak magnezu i wapnia w glebie uniemożliwia wydajną produkcję roślinną. Stosowanie, często w nadmiarze, skoncentrowanych i fizjologicznie kwaśnych nawozów sztucznych typu NPK, przy skąpym i nieregularnym nawożeniu obornikiem, powoduje duże zakwaszenie gleb. Z wapnem dolomitowym (nawozem dolomitowym) jak z każdym nawozem mineralnym, należy także uważać, aby nie przenawozić ziemi – nieodpowiednia dawka dolomitu może nawet zniszczyć jej strukturę.
Jeśli zależy Ci więc na tym, aby szybko i skutecznie zalkalizować glebę (bezpiecznie, trwale podnieść pH gleby) i dostarczyć jej odpowiednich makro oraz mikroelementów, wybierz nawóz organiczno-mineralny OrCal® lub środek poprawiający właściwości gleby OrCal® pHregulator®. Zawarty w nich aktywny hydrat wapnia oraz substancja organiczna działają bezpieczniej i szybciej od innych nawozów – wartość rozpuszczalności w wodzie dla hydratu wapnia wynosi aż 1,7g/1000ml, dzięki czemu efekty widoczne są już w pierwszym plonie. Wystarczy niewielka ilość wilgoci np. rosa, opady atmosferyczne lub / i naturalna wilgotność glebowa, by w pełni rozpuścić produkt z serii OrCal® i OrCal® pHregulator® oraz aktywizować pożądane właściwości aktywnego hydratu wapnia. Organika zawarta w produktach z serii OrCal® i OrCal® pHregulator® doskonale użyźnia, wzbogaca glebę i stymuluje pożyteczne szczepy mikrobów glebowych w warstwie ornej, co wpływa także na procentowy wzrost zawartości próchnicy (substancji organicznej w glebie) oraz poprawę sprawności gleby jej kondycji i poprawy przebiegu pozytywnych procesów w kompleksie sorpcyjnym w glebie.